Wat zijn swirls?

Swirls zijn hele lichte krassen in cirkelvorm op je auto. Swirls kunnen voorkomen op de (blanke) lak, maar ook op de ramen en andere glanzende oppervlakten.

Hoe ontstaan swirls?

Swirls kunnen ontstaan bij elke aanraking met de lak. Wanneer een auto een zachte lak heeft is deze extra kwetsbaar voor swirls. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Het gebruik van de wasstraat
  • Verkeerde manier van wassen
  • Verkeerde producten bij wassen

Een wasstraat is nooit een goede optie als je zuinig bent op je auto. De ruwe manier van poetsen, de zware chemicaliën en slecht onderhouden borstels zorgen binnen no-time voor swirls en krassen in je lak.

Maar ook bij het wassen met de hand kunnen swirls ontstaan. Gebruik daarom altijd de twee emmer methode om de kans op swirls te minimaliseren. Daarnaast is het gebruik van de verkeerde poetsproducten een grote boosdoener.

Hoe voorkom je swirls?

De beste manier om swirls te voorkomen is het poetsen met de hand. Gebruik wel de juiste techniek en producten. Poets bijvoorbeeld nooit met papier, een oude handdoek of t-shirt. Zorg altijd voor voldoende smering tussen je poetsdoek of washand en de lak. Gebruik een goede shampoo (Geen afwasmiddel!) om veilig de auto te wassen in combinatie met een microvezel washandschoen.

Valt je washand of poetsdoek op de grond tijdens het poetsen? Gebruik hem dan nooit meer in de buurt van de auto. Krassen gegarandeerd, zelfs na het uitwassen in de wasmachine!

Hoe verwijder je swirls?

Gelukkig zijn swirls over het algemeen goed te verwijderen. Dankzij polijsten wordt een miniscule laag van de blanke lak verwijderd waardoor het oppervlakte weer glad wordt. Door de lak daarna te beschermen met een wax of keramische coating ontstaan er in de toekomst minder snel swirls en worden microkrassen opgevuld voor het mooiste resultaat.

Conclusie

Swirls zijn een doorn in het oog van elke autoliefhebber. Gelukkig zijn swirls relatief makkelijk te verwijderen dankzij polijsten. Door op de juiste manier te poetsen beperk je het risico op swirls enorm. Zo heb je het langste plezier van een mooi glanzende blanke lak!

Deel artikel:

Inhoud