Mag je met een keramische coating door de wasstraat?

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je keramische coating is het belangrijk om je auto te blijven wassen. Een keramische coating betekent namelijk niet dat je nooit meer je auto hoeft te wassen. Door regelmatig het vuil dat zich op de lak bevind eraf te wassen kan het de coating niet beschadigen.

Heb je weinig tijd (of zin) om je coating met de hand schoon te houden? Raak dan niet in de verleiding om toch door de wasstraat te rijden. Dit heeft namelijk een slechte invloed op de levensduur van je keramische coating.

Chemicaliën

Om je auto binnen een paar minuten zo schoon mogelijk te krijgen gebruiken wasstraten zware chemicaliën. Hoewel de keramische coating bestand is tegen een bepaalde mate van chemicaliën, wil je de blootstelling hieraan zoveel mogelijk beperken. De chemicaliën kunnen de coating beschadigen waardoor de water- en vuilafstotende eigenschappen van de coating worden aangetast. Hierdoor hecht vuil weer sneller op de lak en is je auto dus weer sneller toe aan een volgende wasbeurt.

Borstels

Daarnaast zorgen de borstels in een wasstraat voor mechanische aantasting van de coating. Wanneer je met de hand wast gebruik je veel minder kracht dan de borstels van een wasstraat. Ook is het materiaal van een goede washandschoen zachter dan de borstels waardoor dit veel minder impact heeft op de coating.

Wasstraat = krasstraat

Dat wordt niet voor niets gezegd. Wanneer je je auto op de juiste manier met de hand wast raakt een washand nauwelijks vervuild met vuil. Hiermee voorkom je dat je het vuil van de ene plek naar de andere plek verplaatst en vervolgens over de lak van de auto wrijft.

De borstels van een wasstraat zitten vol met vuil van auto’s die je voor zijn geweest. Dit vuil wordt over jouw auto gesmeerd waardoor er kleine krasjes ontstaan. Dit is extra zonde omdat voor het aanbrengen van een keramische coating de lak in topstaat wordt gebracht met polijsten. Je beschadigd dus niet alleen de coating, maar ook je blanke lak.

Conclusie

Het is dus absoluut niet aan te raden om met een keramische coating door de wasstraat te gaan. Wil je je coating goed onderhouden? Ga dan voor een goede microvezel washandschoen en was altijd volgens de twee emmer methode. Veel plezier van je keramische coating!

Ps. Nog niet overtuigt? Bekijk dan deze video eens. Deze YouTuber gaat na een volledige lakcorrectie én keramische coating door de wasstraat. Het tweede deel van de video spreekt voor zich 😣

Deel artikel:

Inhoud