Het verschil tussen keramische coating, glascoating, nanocoating en lakverzegeling

We krijgen vaak de vraag: wat is het verschil tussen een keramische coating, glascoating, nanocoating en lakverzegeling? De benamingen worden vaak door elkaar gebruikt voor. Zijn er verschillen of is het allemaal hetzelfde? We leggen het graag uit.

Wat is een Nano coating?

Laten we beginnen met de nano coating. Nano is een term die vaak terugkomt bij verschillende soorten producten. Het is geen ingredient, maar zegt iets over de grootte van de bestanddelen. Nano komt van het griekse ‘nanos’, wat ‘dwerg’ betekent. De benaming nano coating kan dus voor veel verschillende soorten coatings gebruikt worden.

Wat is een glascoating?

Het hoofdcomponent van een glascoating is SiO2 (siliciumdioxide). Siliciumdioxide is ook het hoofdbestanddeel van glas, vandaar de naam glascoating. Om op de lak te hechten bestaat een glascoating daarnaast uit een hars (resin). Een glascoating heeft een aantal nadelen ten opzichte van een keramische coating. Zo is de hars die de siliciumdioxide verbind met de lak het zwakke punt van de glascoating, omdat de hars minder hard is dan silica. Een ander nadeel is dat een glascoating minder bestand is tegen chemicaliën en minder glanzend is dan een keramische coating.

Wat is een keramische coating?

Een keramische coating bestaat onder andere uit SiC, oftewel siliciumcarbide. Deze stof is veel harder dan siliciumdioxide, dat gebruikt wordt in glascoatings. Bij SiC is geen hars nodig om de stof te laten hechten aan de lak. Hierdoor ontstaat er een uniforme laag zonder zwakke plekken. De beschermingslaag is bovendien dikker dan bij een glascoating.

Wat is lakverzegeling?

Lakverzegeling is een verzamelnaam voor zowel glascoatings als keramische coatings en nano coatings.

Hopelijk zijn de verschillen en overeenkomsten tussen een nanocoating, glascoating, keramische coating en lakverzegeling hiermee duidelijk gemaakt. De termen zullen vaak door elkaar gebruikt worden, maar nu weet je precies wat elke benaming betekent.

Ben je benieuwd welke coating het beste geschikt is voor jouw auto? Neem dan contact op. We adviseren je graag, helemaal vrijblijvend.

Deel artikel:

Inhoud