Alles over auto polijsten

Een groot deel van onze diensten bestaat uit het polijsten van auto’s. Er zijn verschillende redenen om jouw auto te laten polijsten, maar er zijn ook redenen om het niet te doen. In dit artikel leggen we uit wat polijsten precies is, wat de voor- en nadelen zijn van het polijsten en vertellen we je meer over de kosten.

Wat is auto polijsten?

Tijdens het polijsten van een auto wordt de blanke lak handmatig of met een machine opgeschuurd. Door het gebruik van goede polijstpads en polijstmiddel is dit maar een minuscuul deel van de blanke lak. Het is dan ook bijna onmogelijk om met een polijstmachine de blanke lak helemaal te verwijderen. Toch raden we aan om een auto niet te vaak te polijsten. Je kunt beter een gepolijste auto beschermen met een keramische coating of goede wax om nieuwe krassen te voorkomen.

Waarom auto polijsten?

Het belangrijkste doel van polijsten is het verwijderen van krassen en het herstellen van de glans van de lak. Door gebruik te maken van verschillende schuurpads en polijstmiddelen op een polijstmachine kunnen zowel diepere als lichte krassen verwijderd worden. Ook vegen van jassen, struiken of andere incidenten kunnen met polijsten verwijderd worden.

De voordelen van auto polijsten

 1. Krassen en swirls verwijderen
 2. Herstellen van glans
 3. Verwijderen ingebrande vervuiling
 4. Lak weer in nieuwstaat
 5. Verhogen van verkoopwaarde
 6. Doffe kleur herstellen

De nadelen van auto polijsten

 1. Verwijderen van bescherming
 2. Blanke laklaag wordt dunner
 3. Kan extra krassen veroorzaken bij verkeerd handelen

Kunnen alle krassen er uit gepolijst worden?

Helaas niet. Een snelle test is het voelen met je vingernagel. Blijft je nagel in de kras hangen? Dan is de kans groot dat de kras te diep is. Wel kan het polijsten en behandelen met een coating of wax de kras minimaliseren en opvullen waardoor hij minder opvalt. We hebben een speciaal artikel geschreven over welke krassen je kan laten wegpolijsten: Kun je krassen weg polijsten?

Twijfel je over een kras op jouw auto? Neem dan even contact op, dan kijken we er samen naar.

Wat kost auto polijsten

Kijk hier voor een prijsindicatie van de kosten voor het polijsten van jouw auto. Voor een precieze prijsopgave kijken we samen naar jouw wensen en de staat van auto. Hierin adviseren we altijd vrijblijvend.

Kan ik zelf mijn auto polijsten?

Wil je liever zelf aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Je hebt dan het volgende nodig:

 • Polijstmachine
 • Polijstpads
 • Polijstmiddel
 • Lakdiktemeter
 • Microvezel doeken
 • Goed licht

Vóór dat je gaat polijsten is het belangrijk om de auto goed te wassen. Als de lak niet helemaal schoon is kun je door te polijsten juist extra krassen veroorzaken. Dat wil je juist niet. Nadat je de lak helemaal gereinigd meet je de lakdikte op. Zo heb je een nulmeting voor wanneer je begint met polijsten en heb je een globaal idee van de staat van de lak. Elke lak is anders. Een harde lak polijsten is anders dan een zachte lak. Daarom begin je met de lichtste combinatie van polijstpad en polijstmiddel om te zien hoeveel krassen er uit gaan. Vanuit hier ga je rustig opbouwen en steeds een grovere combinatie gebruiken. Alles krassen eruit? Dan werk je weer terug naar de fijnste combinatie voor optimale glans. Gebruik goede verlichting om de vorderingen te bekijken en alle krassen te ontdekken. Een spotlicht werkt hiervoor het beste.

Tip: Werk altijd met schoon materiaal. Polijstpads en microvezel doeken waar residu in zit kunnen weer voor krassen zorgen.

Deel artikel:

Inhoud