7 Misverstanden over Keramische Coating

Een keramische coating is een bijzonder product met veel unieke eigenschappen. Helaas zijn er ook veel misverstanden over keramische coatings, ook wel nano coatings of glascoatings genoemd. Deze misverstanden zijn vooral de wereld ingeholpen door oneerlijke verkopers en onervaren installateurs. In deze blogpost zetten we de vaakst gehoorde misverstanden op een rij. Zo geven we je een eerlijk beeld van wat een keramische coating (niet) is.

Misverstand 1:
Keramische coating beschermt tegen schade

Hoewel een keramische coating een extra laag toevoegt aan de lak beschermt een keramische coating niet tegen schade. Dankzij de hardheid van de coating is de kans op lichte krassen een stuk kleiner, maar de coating beschermt niet tegen deuken, krassen en hagelschade.

Misverstand 2:
Keramische coatings zijn permanent

Ook een keramische coating slijt naar verloop van tijd af. Net als een wax of sealant. Dit is het gevolg van regulier autogebruik, weersinvloeden en het wassen van de auto.

Claims dat een keramische coating permanent meegaat zijn daarom altijd onwaar. Wel is er verschil tussen verschillende coatings en heeft het onderhoud van de coating veel invloed op de standtijd. Wil je zo lang mogelijk genieten van je keramische coating? Was de auto dan met veilige schoonmaakmiddelen.

Misverstand 3:
Keramische coating beschermd tegen steenslag

Helaas, ook niet waar. Om impact te kunnen verduren moet een oppervlakte buigzaam zijn. Een keramische coating is keihard. Daarom kan de coating wel lichte, oppervlakkige krasjes weerstaan, meer geen steenslag verduren.

Bescherming tegen steenslag is wel mogelijk met zogenaamde Paint Protection Film (PPF). Dit is een transparantie folie die over de laklaag wordt geplakt.

Misverstand 4:
Met een keramische coating hoeft de auto niet meer gewassen te worden

Groot misverstand. Om zo lang mogelijk te genieten van een keramische coating is op de goede manier wassen juist essentieel. Niet wassen betekent meer frictie van vuil, zand, vogelpoep etc. Dit zorgt voor meer slijtage en dus een kortere levensduur.

Ben je van plan om je auto na een keramische coating nooit meer te wassen? Dan is een keramische coating waarschijnlijk niet geschikt. Je kan dan beter je auto regelmatig professioneel laten wassen.

Misverstand 5:
Een keramische coating is zelfherstellend / zelfreinigend

Misschien ken je de filmpjes wel: kleine krasjes op kunststof oppervlakten die met een föhn, warm water of zonlicht verdwijnen. Dit is alleen mogelijk bij speciale kunststof materialen of folie. Een keramische coating heeft geen zelfherstellende eigenschappen.

Misverstand 6:
Een keramische coating brokkelt af

Wat? Een keramische coating zal nooit afbrokkelen. De slijtage na verloop van tijd gebeurd gelijkmatig en is onzichtbaar. Het effect van afbrokkelen is schade aan de blanke lak, en heeft niets met de keramische coating te maken.

Misverstand 7:
Een keramische coating is slechts een verkooppraatje

Er zijn dus genoeg misverstanden en valse claims over keramische coatings in omloop. Maar is een keramische coating daardoor niets meer dan een mooi verkooppraatje?

Nee, een keramische coating heeft veel voordelen ten opzichte van andere bescherming voor je auto, zoals een wax. Maar een keramische coating is geen wondermiddel.

Hoor je dus een claim over keramische coating die te mooi lijkt om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk ook zo. Wil je het zeker weten? Vraag dan altijd door op de gemaakte claims en vraag om bewijs. Waarschijnlijk kan je dan snel de waarheid van de verkooppraatjes onderscheiden.

Conclusie

Na het ontkrachten van deze vaakgehoorde misverstanden over keramische coatings weet je meteen wanneer een detailer eerlijk is en wanneer niet. Heb je meer vragen over keramische coating of vraag je je af of het voor jou geschikt is? Stuur vrijblijvend een mailtje of appje. We adviseren je graag.

Deel artikel:

Inhoud